Menadžment u hotelijerstvu i gastronomiji
Obezbedite kartu za prvu klasu u svetu vrhunskog hotelijerstva i gastronomije!
3 GODINE
180 ESPB
MODULI
Menadžment u hotelijerstvu Menadžment u gastronomiji
Turizam sa pripadajućim hotelijerstvom i gastronomijom je mnogo više od industrije. To je specifičan način razmišljanja i života. Pružajući vrhunsku uslugu ulepšavamo sopstvene i živote gostiju, proširujemo kulturološke vidike i upoznajemo lepši, drugačiji svet.
Personalizacija je ključ tvog obrazovanja!
Kroz trogodišnji program Menadžmenta u hotelijerstvu i gastronomiji, studenti savladavaju predmete iz oblasti ekonomije, psihologije, ljudskih potencijala, menadžmenta, finansija, hotelskog poslovanja, projektovanja hotela i restorana, gastronomije, umetnosti u kulinarstvu.
Nastava je osmišljena tako da studenti stiču teoretska znanja u slušaonicama, a praktična u najmodernijim kuhinjama i gastronomskim laboratorijama u našem regionu. Svaki stručni predmet se realizuje u specijalizovanom prostoru (hotel, kuhinja, gastronomska laboratorija). Predavači su vrhunski profesionalni i visokoobrazovani kuvari, somelijeri i enolozi, menadžeri hotela i ugostiteljskih objekata, tehnolozi hrane, Polaganjem stručnih predmeta se mogu steći profesionalni sertifikati.
Hotelijerstvo
57
butik hotela, nezavisnih hotela, korporativnih hotela, glampig rizorta uključeno u realizaciju programa
- Hotelske operacije
- Odlučivanje u hotelijerstvu
- Yield menadžment u hotelijerstvu
- Upravljanje događajima
- Hotelski inženjering
- Upravljanje karijerom u hotelijerstvu
- Primena softverskih rešenja u hotelijerstvu
- Kontrola i revizija hotelskog poslovanja
- Internship u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji i Kipru
Gastronomija
47
hotela, restorana, specijalizovanih kuhinja i drugih kompanija uključeno u realizaciju programa
- ehnologija životnih namirnica
- Enologija i somelijerstvo
- Umetnost kulinarstva
- Primenjena estetika u gastronomiji
- Kultura hrane i nutricionizam
- Kreativna gastronomija
- Bezbednost hrane i standardizacija
- Konsultantski biznis u gastronomiji
- Poslovanje sektora hrane i pića
- Nacionalna i međunarodna gastronomija
- Ekološka poljoprivreda i gastronomija
- Internship u ugostiteljskim objektima u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Italiji.
Plaćena praksa
Praksa je plaćena i obavezna na svakoj godini studija. Svaka praksa je strogo mentorisana od strane mentora u objektu i nastavnika Fakulteta. Standardi za objekte u kojima se obavlja praksa su:
- hoteli – kategorizovani sa 4 i 5 zvezdica;
- restorani – sa Michelin preporukom ili Michelin zvezdicom;
- horeka (HORECA) centri – međunarodno sertifikovani centri sa profesionalnim kuhinjama i vrhunskim namirnicama.
Nastavne baze
Nastavne baze studijskog programa Menadžment u hotelijerstvu i gastronomiji su:
- luxury boutique hotel Saint Ten u Beogradu,
- hotel Crni vrh na Divčibarama,
- kompanija Montenegro Tourist Service iz Podgorice,
- konsultantska firma MoreHotelier iz Beograda,
- hotel Mövenpick Resort & Spa Fruške terme.
Pored nastavnih baza u kojima se realizuje deo praktične i terenske nastave, za potrebe obavljanja profesionalne plaćene prakse, uključeno je 57 hotela kategorizovanih sa 4 i 5 zvezdica iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije i Severne Makedonije.
Studijski program je prepoznat od strane FJ Culinary Consultants i Asocijacije hotelijera i restoratera Srbije HORES.
Eksluzivni partner programa je World Institute of Service Education WinsedSwiss.
Predmeti
I godina
- Uvod u turizam
- Ekonomika i organizacija poslovanja
- Menadžment
- Engleski jezik 1
- Osnovi gastronomije
- Međunarodna ekonomija
- Psihologija
- Informatika u poslovanju
- Preduzetništvo
- Kultura poslovnog ponašanja (I1)
- Ekološki menadžment (I1)
- Turizam i savremeni ekonomski koncepti (I1) – 2023/4
- Stručna praksa I
II godina
- Privredno pravo
- Engleski jezik 2
- Hotelsko poslovanje
- Marketing
- Menadžment ljudskih potencijala (I2)
- Etika (I2)
- Tehnologije životnih namirnica
- Mendžment u hotelijerstvu
- Upravljanje projektima (I3)
- Strategijski menadžment (I3)
- Principi i praksa hotelijerstva i gastronomije (I4)
III godina
- Gastronomski menadžment
- Upravljanje porodičnim biznisom
- Finansijski menadžment
- Izgradnja i opremanje ugostiteljskih objekata
- Kreativna gastronomija sa estetikom (I5)
- Upravljanje događajima u turizmu i hotelijerstvu (I5)
- Strategijski menadžment poslovnih događaja (I5)
- Turizam i održivi razvoj
- Bezbednost hrane
- Kultura hrane i nutricionizam (I6)
- Upravljanje prihodima u hotelijerstvu (I6)
- Stručna praksa II